CAPM & PMP Practice Questions – Set 1

Hi Guys,

I am starting posting CAPM & PMP Practice Questions with answers and some of them will have explanation as well.

This Series will have 125+ sets. Each set consists of 25 Questions.

Hope you will Enjoy the Series.

1. The inputs of the Performance Reporting process include all of the following except for which one?

A. Performance reviews

B. Work performance information

C. Forecasted completion

D. Performance measurements

Answer: A

Explanation:

Performance reviews are not an input of the Performance Reporting process. The remaining inputs of this process are quality control measurements, project management plan, approved change requests, and deliverables.

2. You are a project manager for Pizza Direct, which is a retail pizza delivery store. Your company is competing with another retail store for the option of opening two new stores in a foreign country. You know, but have not yet informed your company, that you are going to go to work for the competitor, which happens to be bidding for this same opportunity. What is the most appropriate response?

A. You decide to participate in the initial meetings with the foreign business partners because any information you gain now will help you when you make the move to the new company.

B. You inform the foreign business partners that you’re going to be working with a new company and that you know the deal they’ll receive from the competing company is better than the one this company is proposing.

C. You decline to participate in the initial meetings with the foreign business partners because of a conflict of interest.

D. You’ve not yet received an official offer from the competing company for your new job opportunity, so you choose to participate in the initial meetings with the foreign business partners.

Answer: C

Explanation:

The most appropriate response is to decline to participate because of a conflict of interest.

3. The most effective team motivator is:

A. understanding the importance of the project

B. the satisfaction of meeting a challenge

C. All of the other alternatives apply.

D. the visibility of the team’s contribution

E. the individual’s professional challenge

Answer: D

 

4. Complete final contract performance reporting and verify product is done in

A. Conduct Procurements

B. Close Procurements

C. Plan Procurements

D. Administer Procurements

Answer: B

Explanation:

Complete final contract performance reporting and verify product is done in Close Procurements.

 

5. Continually measuring and monitoring the actual cost versus the budget is done to.

A. None of the other alternatives apply.

B. analyze the reasons for variances

C. establish the variances

D. identify the problems

E. All of the other alternatives apply.

Answer: E

 

6. You are a project manager for Giraffe Enterprises. You’ve recently taken over for a project manager who lied about his PMI certification and was subsequently fired. Unfortunately, he did a poor job of scope definition. Which of the following could happen if you don’t correct this?

A. The project costs could increase, there might be rework, and schedule delays might result.

B. The project management plan’s process for verification and acceptance of the deliverables needs to be updated as a result of the poor scope definition.

C. The poor scope definition will adversely affect the creation of the work breakdown structure, and costs will increase.

D. The stakeholders will require overtime from the project team to keep the project on schedule.

Answer: A

Explanation:

Option A might seem like a correct answer, but option D is more correct. There isn’t enough information to determine whether stakeholders will require overtime. We do know that poor scope definition might lead to cost increases, rework, schedule delays, and poor morale.

7. You are a project manager working in a foreign country. You observe that some of your project team members are having a difficult time adjusting to the new culture. You provided them with training on cultural differences and the customs of this country before arriving, but they still seem uncomfortable and disoriented. Which of the following statements is true?

A. This condition is known as culture shock.

B. This is the result of jet lag and travel fatigue.

C. This is the result of working with teams of people from two different countries.

D. This condition is known as globalculturalism.

Answer: A

Explanation:

When people work in unfamiliar environments, culture shock can occur. Training and researching information about the country you’ll be working in can help counteract this.

 

8. Which of the following is not true for a Responsibility Assignment Matrix (RAM):

A. Defines what project member is responsible for each activity

B. Defines responsibilities for each WBS component

C. Defines all people associated with each activity

D. Text description of roles, responsibilities, authorities

Answer: D

Explanation:

The Responsibility Assignment Matrix (RAM) details the different tasks for the people listed in the matrix chart.

 

9. The erection of foundation formwork before the placement of foundation concrete would be an example of a dependency.

A. Soft logic

B. Subcontracted

C. Mandatory

D. Discretionary

E. External

Answer: C

 

10. You are the project manager of a project .You have just completed the Collect

Requirements and Define Scope. What should you do next?

A. Control Scope

B. Create WBS

C. Value analysis

D. Verify Scope

Answer: B

Explanation:

Create the WBS is the process that follows Collect Requirements and Define Scope.

 

11. Which of the following is not true for a Responsibility Assignment Matrix (RAM):

A. Defines what project member is responsible for each activity

B. Defines all people associated with each activity

C. Defines responsibilities for each WBS component

D. All of the other alternatives apply

Answer: D

Explanation:

The Responsibility Assignment Matrix (RAM) details the different tasks for the people listed in the matrix chart.

 

12. Giving a part of project work to a contractor is an example of:

A. risk assumption

B. risk assignment

C. risk delegation

D. risk deflection

E. risk mitigation

Answer: D

 

13. Given the following estimates: Optimistic 3 days, Pessimistic 9 days, and most likely 6 days, what is the PERT weighted average?

A. 6.1

B. 6.3

C. 6

D. 4

Answer: B

 

14. Management reserves are normally defined as a % of the total budget. As a project progresses, the project manager wants the $ value of management reserve to, whereas the customer wants the management reserve to .

A. Increase, increase.

B. Increase, decrease.

C. Remain the same, return to customer.

D. Decrease, increase.

E. Decrease, decrease.

Answer: C

 

15. The project manager has, as a prime responsibility, to assure proper integration of activities. In which organizational form does the project manager probably have the easiest time in integrating work?

A. Matrix

B. Pure project

C. Coordinator

D. Classical

E. Expediter

Answer: B

 

16. Formal written correspondence is mandated in which of the following situations:

A. Client requests additional work not covered under contract

B. None of the other alternatives apply

C. Both 1) Client requests additional work not covered under contract, and 2) Project manager calls a meeting.

D. Project manager calls a meeting

E. Product undergoes casual in-house testing

Answer: A

 

17. Smoothing out resource requirements from period to period is called resource.

A. None of the other alternatives apply.

B. Leveling.

C. Quantification

D. Partitioning

E. Allocation.

Answer: B

 

18. You are a project manager for Cinema Snicker Productions. Your company specializes in producing comedy films for the big screen. Your latest project has just been completed and accepted. You’ve been given your next project, which starts right away. Which of the following statements is true?

A. This project ended due to integration because it was completed and accepted.

B. This project ended due to extinction because it was completed and accepted.

C. This project ended due to integration because it was completed and accepted and the project manager moved on to a new project.

D. This project ended due to addition because it was completed and accepted and archived into the company’s catalog of available films.

Answer: B

Explanation:

Extinction is the best type of project end because it means the project was completed successfully and accepted by the sponsor or customer.

 

19. Which is a valid response to negative risks?

A. mitigation

B. Enhance

C. Exploit

D. Share

Answer: A

Explanation:

Risk mitigation is a response to negative risks and not positive risks. Positive risks may be responded by – “Exploit”, “Enhance”, “Share”, “Accept”.

 

20. Project leadership requires that the project manager pay attention simultaneously to the:

A. Time, cost and performance deliverables

B. Tasks to be performed and needs of the team

C. Quantity and quality of the work to be performed

D. All of the other alternatives apply

E. Efficiency and effectiveness of the team

Answer: D

 

21. A quality control manager decides to increase his daily sample size from three to six. The size of the control band will:

A. not determinable from given data

B. None of the other alternatives apply.

C. decrease

D. remain unchanged

E. increase

Answer: C

 

22. What is one of the most important skills a project manager can have?

A. Negotiation skills

B. Communication skills

C. Influencing skills

D. Problem-solving skills

Answer: B

Explanation:

Negotiation, influencing, and problem-solving skills are all important for a project manager to possess. However, good communication skills are the most important skills a project manager can have.

 

23. The critical path in a schedule network is the path that:

A. Takes the longest time to complete

B. Allows some flexibility in scheduling a start time.

C. Is not affected by schedule slippage

D. Must be done before any other tasks

E. All of the other alternatives apply.

Answer: A

 

24. In a matrix organizational form, which factor(s) make it difficult for a project manager to provide a valid input into the employee’s performance review?

A. All of the other alternatives apply

B. Employees spend only a short amount of time assigned to the project

C. Not working directly with the assigned functional employees

D. Not being knowledgeable enough to evaluate employees on technical judgment

E. Both B & C

Answer: A

 

25. You are a project manager for Pizza Direct, which is a retail pizza delivery store.  Your company is competing with another retail store for the option of opening two new stores in a foreign country. You have been invited to dinner with the prospective foreign business partners and their spouses upon your arrival. You know that all of the following statements are generally true except for which one?

A. You should respect the cultural differences you’ll encounter when working with your prospective foreign business partners.

B. You should build an atmosphere of mutual trust and cooperation.

C. You should spend time building relationships with your prospective foreign business partners before getting down to business.

D. You should explain your company’s rules, standards, and operating policies at your first meeting with the prospective foreign business partners.

Answer: D

Explanation:

Your first meeting with foreign partners should be spent getting to know them on a personal basis. Many cultures like to spend time building relationships first and then talking business. Since you’ve been invited to dinner upon your arrival and the dinner includes the spouses of your prospective partners, chances are they want to spend some time getting to know you personally first. The discussion of the company’s rules, standards, and operating policies should occur at the second or third meeting.

5 Comments