1. What are the performance measurements for the Schedule Control process?
A. SV (EV – PV) and SPI (EV ÷ PV)
B. SV (PV – EV) and SPI (PV ÷ EV)
C. SV (EV – BAC) and SPI (EV ÷ BAC)
D. SV (EV – AC) and SPI (EV ÷ AC)
Answer: A
Explanation:
Schedule variance is (EV – PV) and schedule performance index is (EV ÷ PV).
2. The work that must be done in order to deliver a product with the specified features and functions is:
A. Project verification
B. Project scope
C. Project control
D. Product scope
Answer: B
Explanation:
Project Scope: The work that must be done in order to deliver a product with the specified features and functions.

3. The project manager is assigned in the?
A. Management Plan
B. SOW
C. Charter (contract)
D. Project Plan
Answer: C
Explanation:
Project Manager should be assigned in the early phase of the project otherwise project may get delay.

4. Parametric Estimating is done as a part of which process:
A. Estimate Activity Durations
B. Sequence Activities
C. Develop Schedule
D. Estimate Activity Resources
Answer: A
Explanation:
Tools and Techniques for Estimate Activity Durations are: Analogous estimates ,
Parametric Estimating, Three-Point Estimates and Reserve Analysis.

5. Make payment to seller is done in
A. Plan Procurements
B. Conduct Procurements
C. Administer Procurements
D. Close Procurements
Answer: C
Explanation:
Make payment to seller is done in Administer Procurements.

6. You have accumulated project information throughout the project and need to distribute some important information you just received. Which of the following is not an information distribution method?
A. Electronic mail
B. Videoconferencing
C. Voicemail
D. Electronic databases
Answer: D
Explanation:
Electronic databases are a type of information gathering and retrieval system, not a distribution method.

7. The following reports are normally developed during the project closure phase?
A. None of the other alternatives apply
B. Communications Management Plan and Lessons Learned
C. Records Archive, Closure Report, & Specifications Document
D. Records Archive, Closure Report, lessons learned & Formal Acceptance Report
E. Communications Management Plan and Closure report
Answer: D

8. Which one of the following is not an acquisition method?
A. negotiation
B. invitation C.
purchase D.
advertising
E. all are acquisition methods
Answer: D

9. Communication in both project and non-project-driven organizations should occur in directions.
A. four
B. one
C. two
D. three
E. five
Answer: E

10. In which of the following is the cost of risk hidden by the contractor?
A. Fixed Price Plus Incentive
B. Firm Fixed Price Contract and Fixed Price Plus Incentive
C. Firm Fixed Price Contract
D. Cost Plus Percentage of Cost
E. Cost Plus Fixed Price
Answer: D

11. Objectives can be described as all of the following except for which one? Choose the least correct answer.
A. The monetary units used to express the cost criteria for the project
B. The functionality and specific conditions that must be met in order to satisfy the project, contract, standard, or specification
C. The quantifiable results used to measure project success that should include schedule, cost, and quality criteria
D. The purpose for undertaking the project
Answer: B
Explanation:
According to the PMBOK Guide, functionality and specific conditions that must be met in order to satisfy the project, contract, standard, or specification describe the criteria for requirements, not objectives.

12. All of the following statements are true regarding the RBS except for which one?
A. The RBS is similar to the WBS in that the lowest levels of both are easily assigned to a responsible party or owner.
B. The RBS is contained in the risk management plan.
C. The lowest level of the RBS can be used as a checklist, which is a tool and technique of the Risk Identification process.
D. It describes risk categories, which are a systematic way to identify risks and provide a foundation for understanding for everyone involved on the project.
Answer: A
Explanation:
The RBS describes risk categories, and the lowest level can be used as a checklist to help identify risks. Risk owners are not assigned from the RBS; they’re assigned during the Risk Response Planning process.

13. You are the project manager for Lucky Stars nightclubs. They specialize in live country and western band performances. Your newest project is in the Planning process group. You’ve published the scope statement and scope management plan. The document that describes who will receive copies of this information as well as future project information, how it should be distributed, and who will prepare it is which of the following?
A. Scope management plan
B. Project charter
C. Communications management plan
D. Information distribution plan
Answer: C
Explanation:
The communications management plan documents what information will be distributed, how it will be distributed, to whom, by whom, and the timing of the distribution.

14. With triangular distribution, the low, likely and high values are 20, 30 and 40, respectively. The mean is.
A. 25.0
B. 22.5
C. 27.5
D. 30.0
Answer: D
Explanation:
mean = (20+30+40)/3= 30

15. Sally is a project manager working on a project that will require a specially engineered machine. Only three manufacturers can make the machine to the specifications Sally needs. The price of this machine is particularly critical to this project. The budget is limited, and there’s no chance of securing additional funds if the bids for the machine come in higher than budgeted. She’s developing the evaluation criteria for the bidders’ responses and knows all of the following are true except for which one?
A. Sally will review the project management plan, including the risk register, as inputs to this process.
B. Sally will base the evaluation criteria on price alone since the budget is a constraint.
C. Sally will update the contract statement of work with any new information.
D. Sally will use standard contract forms provided by her procurement department to write the contract for this machine.
Answer: B
Explanation:
Evaluation criteria can be based on price alone when there are many vendors who can readily supply the good or services. The question states that only three vendors make the machine, which means evaluation criteria should be based on more than price.

16. Failure costs are also known as which of the following?
A. Internal costs
B. Prevention costs
C. Cost of keeping defects out of the hands of customers
D. Cost of poor quality
Answer: D
Explanation:
Failure costs are associated with the cost of quality and are also known as cost of poor quality.

17. During the opening rounds of contract negotiation, the other party uses a fait accompli tactic. Which of the following statements is true about fait accompli tactics?
A. One party claims the issue under discussion was documented and accepted as part of Scope Verification.
B. One party claims the issue under discussion has already been decided and can’t be changed.
C. One party claims to accept the offer of the other party, provided a contract change request is submitted describing the offer in detail.
D. One party agrees to accept the offer of the other party but secretly knows they will bring the issue back up at a later time.
Answer: B
Explanation:
Fait accompli is a tactic used during contract negotiations where one party convinces the other that the particular issue is no longer relevant or cannot be changed. Option B is not correct because Scope Verification does not generally occur during contract negotiations since the work of the project has not yet been performed.

18. The most rapid Estimate Costs technique is:
A. Analogous estimating
B. Template estimating
C. Computerized estimating
D. Square foot estimating
Answer: C
Explanation:
Computerized estimating rapid Estimate Costs technique

19. Management styles associated with production environments, such as assembly lines commonly include:
A. assumption that workers lack ambition and dislike responsibility
B. All of the other alternatives apply.
C. a directing style of leadership.
D. a lack of confidence in their workers
E. a Theory X style of leadership
Answer: B

20. The person in the organization that authorizes the commencement of a project is the?
A. Project Admin
B. Sponsor
C. Project Manager
D. Senior Manager
Answer: B
Explanation:
The project manager executes the project but does not authorize the project. Sponsor authorize the project.

21. Constraints do not include:
A. Expected staff assignments
B. Collective bargaining
C. Organizational structure of the performing organization
D. Impacts of weather
Answer: D
Explanation:
Impacts of weather

22. Job continuity would be an example of in Maslow’s hierarchy of needs.
A. Self-actualization
B. Physiological
C. Safety
D. Belonging
E. Esteem
Answer: C

23. The estimated cost to complete (ETC) is
A. BCWP/ACWP
B. the forecasted and final cost – cost to date
C. None of the other alternatives apply.
D. Total estimate – ACWP
E. (ACWP-BCWP)/BCWP * 100
Answer: B

24. Formal written communication is mandated for which of the following?
A. Both 1) scope changes not part of the original project, and 2) taking exception to a specification.
B. scope changes not part of the original project
C. procurement of raw materials
D. All of the other alternatives apply.
E. taking exception to a specification
Answer: D

25. Risk mitigation includes all but which of the following:
A. performing contingent planning
B. Obtaining insurance against loss
C. Developing system (policies, procedures, responsibilities)
D. identification of project risks.
E. developing planning alternatives
Answer: D

Comments (23)

  1. Carol

    Love the blog here. Nice colors. I am definitely staying tuned to this one. Hope to see more.

  2. Shoener

    Fairly nice post. I just came across your blog as well as wanted to say which I have truly enjoyed browsing your blog posts. Regardless I’ll be signing up to your give food to and Do you write once again quickly!

  3. martin miller

    If you are open to having a guest blog poster please reply and let me know. I will provide you with unique content for your blog, thanks.

  4. Whitely

    Really We are really shocked how fast your blog loads. it’s really fast for me, my own current web hosting organization is worthless and my site loads really slow, do you mind telling me who you host with and are they worth it. If they’re very good drop me your own affiliate link and I will probably enlist. Many thanks for that post by the way.

  5. Pingback: Scott

  6. Seeton

    Hey there. I wanted to drop you a rapid note to be able to express my thank you. I’ve been following your blog site for a month or so and have picked up a ton of good facts as well as appreciated the way you’ve structured your own internet site. I am trying to run my personal web site however I believe it is too typical and I would like to concentrate more on more compact ideas. Being all things to all people is not all that its cracked up to be.

  7. Deibel

    It’s hard to obtain knowledgeable persons on this topic, but you sound like you know what you’re talking about!

    Thanks,
    Deibel

  8. Kling

    you are my breathing in, I possess few web logs and very sporadically run out from to post : (.

  9. Dufauchard

    There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made specific nice points in features also.

  10. What i do not understood is actually how you are not really much more well-liked than you may be right now. Youre very intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women arent fascinated unless it¡¯s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

  11. naturally like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I¡¯ll definitely come back again.

  12. Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here! It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained! I’m sure you had fun writing this article.

  13. Outstanding article, a bunch of fine knowledge. I am going to point out to my friends and ask them the things they think.

  14. Kratofil

    thanks to the author for taking his clock time on this one.

  15. Hans ford

    Awsome post and straight to the point. Thank you 🙂

  16. Brian Kilener

    Excellent Post. I Liked it very much

  17. kardas

    VRy attention-grabbing to learn it 😛 😀

  18. roulette spielen

    thank you for yours site the helped me a lot

  19. siddiq

    First of all, thanks google to redirect me to this http://www.umamahesh.net.!! its an amazing page!!

    This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  20. Wheeless

    I appreciate your work , thankyou for all the interesting articles .

Comments are closed.